In deze schrijfoefening beeld je jezelf in als iets anders. Dus niet een ander mens maar een voorwerp of ding. Bijvoorbeeld als een appel, een deur of een boom. Vanuit dit ding of voorwerp schrijf je een gedicht. Hieronder een gedicht vanuit een tafekl geschreven.
Schrijfoefeningen
Schrijven is erg leuk om te doen. Maar hoe begin je? Sommigen hebben direct een idee en beginnen met schrijven. Anderen zitten uren achter hun computer of met pen en papier maar kunnen niks bedenken…
Schrijven is schrappen is een gevleugelde uitspraak. Het geeft aan dat schrijven niet zomaar gaat. Vaak schrijf je veel op maar blijft er weinig over van wat je echt goed vindt. Soms kan dat leiden tot een writersblock: Niet meer weten wat je moet schrijven. Er komt niks meer op papier…
Voor zowel mensen die willen beginnen met schrijven als mensen die al een tijdje schrijven maar zijn vastgelopen kunnen schrijfoefeningen van pas komen. Schrijfoefeningen geven je houvast om op een (andere) manier bezig te zijn met schrijven. Vaak kiest de schrijfoefening net een andere aanpak als je zelf zou doen en kom je bij woorden en zinnen die je anders nooit op zou schrijven.
Schrijfoefening: Doorschrijven
Bij de oefening doorschrijven is het de bedoeling om gewoon maar te schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft. Vaak heeft een writersblock veel te maken met goed willen schrijven. Omdat men goed wil schrijven ligt de lat erg hoog en is men bang iets te schrijven wat niet goed … Lees meer →
Hoe schrijf je een gedicht op basis van klanken?
Je neemt een gedeelte uit een kranten artikel. Je streep alleen delen van woorden aan die je leuk lijken. Met die klanken maak je weer een gedicht.
Hoe schrijf je een gedicht op basis van een persbericht?
In de schrijfoefening persbericht doe je het volgende. Je pakt een willekeurig krantenartikel en streept dan woorden in aan die je leuk of interessant vindt. Vervolgens maak je van die woorden een gedicht. Op deze manier kom je aan andere woorden als dat je zelf wellicht zou kiezen. En andere woorden brengen weer andere zinnen en inzichten.