Bij een tautogram beginnen alle woorden met dezelfde letter. Hierdoor is het vaak moeilijk om een goed lopend gedicht te maken wat ook nog ergens over gaat. Meestal zijn de tautogrammen grappig bedoeld en niet al te serieus van aard.
Dichtvormen
Veel gedichten worden geschreven volgens een bepaalde structuur. Dit wordt ook wel dichtvorm genoemd. Deze dichtvorm bepaald het aantal regels en/of het rijmschema van het gedicht en soms ook welke thema’s er in het gedicht worden geschreven.
Aan de rechterkant staan verschillende dichtvormen genoemd. Klik op de dichtvorm die je wil bekijken en je komt op de pagina van die dichtvorm met daarop uitleg van de vorm en een voorbeeld gedicht wat geschreven is volgens die dichtvorm. Op die manier krijg je een beeld van de verschillende structuren die er in gedichten gebruikt worden. Zo vindt je er informatie over bekende vormen als kwatrijn, limerick en sonnet. Maar ook minder bekende vormen als copla, tautogram en de 160 worden beschreven.
Kijk rustig rond en misschien krijg je wel nieuwe inspiratie door de verschillende dichtvormen!
Wat is een Sonnet?
De sonnet is wellicht de bekendste dichtvorm. Van oorsprong komt de sonnet uit Italië maar William Shakespeare staat ook bekend om zijn sonnetten.
Wat is een Rondeel?
Een rondeel werd vroeger eerst als een soort lied gebruikt maar is later een dichtvorm geworden. Waar in een lied vaak een refrein terugkomt is dat bij de rondeel een herhaling van bepaalde regels.
Wat is een Naamdicht?
In een naamdicht vormen een aantal letter een nieuw woord. Het bekendste voorbeeld van een naamdicht is het Nederlandse volkslied het Wilhelmus. Als je alle eerste letters van elk couplet op een rij zet krijg je de naam van Willem van Nassou (Willem van Oranje).
Wat is een Limerick?
Vaak is een limerick grappig gedicht wat over een persoon uit een bepaalde plaats. Naast een dichtvorm is een limerick vaak ook goed te zingen.
Wat is een Kwatrijn?
Een kwatrijn bestaat uit vier regels. Vaak zie je ze met een rijmschema als A, A, B, A, maar A, B, A, B, of A, B, B, A, of A, A, B, B, is ook mogelijk.
Wat is een Klankdicht?
Bij een klankdicht gaat het niet om de betekenis van de woorden maar om de klank. Een klankdicht kan bestaan uit delen van bestaande woorden of uit fantasiewoorden. Met dat in het achterhoofd kun je een klankdicht dus eigenlijk nooit fout doen.
Wat is een Haiku?
Een haiku is een Japanse dichtvorm. In Japan werden in haiku’s veelal waarnemingen uit de natuur beschreven. De verschillende seizoenen waren de thema’s waar de haiku’s over ging.
Wat is een Elfje?
Een elfje is een relatief eenvoudig gedicht wat uit vijf regels bestaat en in totaal elf woorden heeft. Het is een simpele structuur waardoor het elfje een gedicht is waar men gemakkelijk mee kan beginnen als men wil gaan dichten. Ook voor kinderen is het een gedicht wat goed te doen is.
Wat is een Copla?
Een copla is een volkse Spaanse dichtvorm die vaak als onderwerpen als liefde, heimwee, verlangen, enz. hebben. De structuur van een copla is vier regels die elk acht lettergrepen hebben. Er is niet een vast rijmschema.